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Question 

 
1) According to the § 12.1 of EN 60927 the test quantity shall consist of  two additional ignitors for the test as 
specified in the third paragraph of 12.2: 
“Ignitors intended to be connected in series with discharge lamps which could, according to the specification lead to 
ballast / ignitor overheating, are tested additionally under conditions with maximum case temperature brought to (tc 
+ X)°C and with rectifying test circuit in accordance with EN 60598-1, § 12.5 and Annex C”.  
In doing so, if we test ignitors intended to be built-in, without replaceable switching elements, the ignitors shall be 
subjected to 30 days continuous operations so that the lamp current is adjusted to maximum (by varying the resistor 
R2), but in any case not higher than three times the normal lamp current. The test voltage is 1,06 times the rated 
supply voltage of the ballast. Our experience shows that some ignitors reach the maximum case temperature at 
room temperature in this circuit, when they are placed on a wood board. Can the test be performed in this 
arrangement and the type accepted if after the test both ignitors comply with the relevant requirements? If the 
answer is no, how shall the test be performed?     
2) Is it acceptable that the marking point for tc and (tc + X) would be at different places on the ignitor? 
 

         

Decision 

 
1)  Yes. 
2)  No. 
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